TYTUŁ: RZODKIEW, CHRZAN, GORCZYCA NA STRAŻY ZDROWIA

AUTOR: Danel Rose

WYDAWCA: Enso Publishing, Warszawa 2015

ISBN: 978-83-64769-00-9

ILOŚĆ STRON: 52

OPRAWA: miękka, klejona

CENA SUGEROWANA: 14,90 zł brutto

Chrzan, rzodkiew i gorczyca to bardzo pożądani goście na każdym stole. Od dawna znamy te rośliny, lecz cenimy je zazwyczaj za ich ostry smak. Chrzan wspomaga przy Przeziębienie i grypa, zapalenie stawów, reumatyzm, kamienie nerkowe, ropiejące rany i wrzody to tylko niektóre dolegliwości, które możesz leczyć przy pomocy chrzanu. Rzodkiew potrafi sobie poradzić ze wszystkimi chorobami dróg oddechowych, włącznie z gruźlicą, rozpuszcza kamienie w nerkach, wątrobie, pęcherzu moczowym, pęcherzyku żółciowym, a także uwalnia od nagromadzonych soli i pomaga wydalić pierwiastki radioaktywne z organizmu. Rzodkiew okazuje się nieocenioną pomocą dla chorych na reumatyzm, rwę kulszową, nerwobóle, a oprócz tego jest pożyteczna przy cukrzycy.

Spis treści

Wstęp

Rozdział 1
Uzdrawiająca siła roślin.................................................................5

Rozdział 2
Chrzan.................................................................11

Rozdział 3
Rzodkiew.................................................................13

Rozdział 4
Gorczyca.................................................................15

Rozdział 5
Pożyteczni krewniacy rzodkwi, chrzanu i gorczycy.................................................................19
Rzodkiew japońska (daikon).................................................................19
Rzodkiewka.................................................................20
Rzepa.................................................................22
Stulisz.................................................................24
Pieprzycznik przydrożny.................................................................25

Rozdział 6
Chrzan, rzodkiew i gorczyca w walce z chorobami.................................................................27
Rzodkiew jako lekarstwo.................................................................31
Wykorzystanie gorczycy w medycynie ludowej.................................................................33

rozdział 7
Środki lecznicze z chrzanu, rzodkwi i gorczycy.................................................................37
Soki.................................................................37
Proszek z nasion.................................................................38
Wyciągi i wywary.................................................................38
Nalewki.................................................................39

Rozdział 8
Poradnik.................................................................41

Rozdział 9
Chrzan, rzodkiew i gorczyca w kosmetyce.................................................................55
Odżywcze maseczki dla twarzy.................................................................55
Ważne rady.................................................................56
Piegi.................................................................58
Środek przeciw wągrom.................................................................61
Środek do leczenia włosów i skóry głowy.................................................................61

Rozdział 10
Chrzan, rzodkiew i gorczyca w Twojej kuchni.................................................................63
Przepisy na potrawy z chrzanem.................................................................64
Zakończenie

Chrzan, rzodkiew i gorczyca to bardzo pożądani goście na każdym stole. Od dawna znamy te rośliny, lecz cenimy je zazwyczaj za ich ostry smak. Jednak powinieneś wiedzieć, że rzodkiew, chrzan i gorczyca były już znane wiele wieków temu jako unikatowe pod względem zawartości aktywnych biologicznie substancji rośliny lecznicze. Oczywiście w dalszym ciągu mają one te same właściwości i dlatego warto się zainteresować, jak są wykorzystywane w medycynie ludowej.
Czas nie stoi w miejscu, co szczególnie uwidacznia się w następujących po sobie porach roku. Każdy człowiek zauważa, że mamy wiosnę, lato, jesień i zimę. Jednak w trosce o zdrowie powinniśmy zwracać uwagę szczególnie na okresy przejściowe pomiędzy tymi porami. Są to krytyczne okresy dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla jego odporności. Trzeba więc między porami roku ze zdwojoną energią dbać o wzmacnianie układu odpornościowego.
Oczywistym jest, że naszą odporność wspiera witamina C, przez co większość na potęgę spożywa cytrusy. Najczęściej są one niewiadomego pochodzenia, nie wiadomo też, jakie środki chemiczne zostały do nich wprowadzone na etapie wzrostu oraz transportu. Tymczasem niektóre roślinne źródła zdrowia można wyhodować we własnym ogródku i mieć pewność, że nie zawierają chemii. Czy wiesz, co ma wspólnego chrzan z pomarańczą? Między innymi o tym będzie ta książka.

Newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz